|
Meikever |
Melolontha melolontha |
Beschrijving
De meikever is één van onze grotere kevers, kop, borst en achterlijf samen wordt hij zo’n goeie 2 tot 3 cm groot, hij behoort tot de familie van de scarabeïden. Mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door hun 7-delige antennen versus de 6-delige en wat kortere antennen van de vrouwtjes. De naam bladsprietkever danken ze net aan die antennen die eindigen in een soort klein waaiertje. Meikevers striduleren d.w.z. dat ze geluid voortbrengen door twee lichaamsdelen tegen elkaar te wrijven, iets wat we vooral kennen van sprinkhanen en krekels.
|
Biodiversiteit
Meikevers tref je aan in bosranden en ook wel op meer open velden. Haagbeuk in je tuin maakt hem tot trouwe kostganger. De kevers doen zich te goed aan de bladeren van bomen en struiken.
Natuurlijke vijanden van de engerling zijn mollen en vogels zoals mezen, kraaien en spreeuwen.
|
Bedreiging
Meikevers zijn lang niet meer zo algemeen als vroeger. Dit wordt toegeschreven aan het gebruik van pesticiden vanaf de jaren 60 à 70. Ze bestrijden heeft niet veel zin, als volwassen dier leven ze maar enkele weken. Mogelijke schade hebben ze reeds aangericht tijdens de 3 à 4 jaar die ze als engerling onder de grond hebben doorgebracht.
|
Wist je dat?
Als je een meikever ziet vliegen is het dier bezig aan zijn vijfde levensjaar. De korte duur van het volwassenstadium wordt vooral benut om te paren. Eens het nageslacht verzekerd is, geeft het mannetje de geest, het vrouwtje graaft zich zo’n 20 cm in de grond in om eieren te leggen. Uit de eitjes komt na ongeveer een maand een larve, de engerling. Die ziet er uit als een rups met 6 pootjes en doet zich gedurende enkele jaren tegoed aan de wortels van planten en bomen. Dan graaft de engerling een diepe gang loodrecht naar beneden. Onderin de gang wordt een kamertje gemaakt en dan begint de verpopping. De laatste winter wordt als pop doorgebracht en vanaf eind april tot begin juni verschijnen de volwassen dieren die onmiddellijk op zoek gaan naar een partner. De cirkel is dan rond.
|
Meer weten?
Wil je meer weten over de meikever in Vlaanderen, klik dan hier. Een leuke website is die van de sprekende kaart. Je kan er naast de meikever ook nog streeknamen van andere dieren horen die in deze steekkaartenreeks voorkomen.
|
Tip
Als je meikevers in je tuin hebt kan je ze bewonderen door ’s avonds de gordijnen niet te sluiten, ze komen af op het licht en vliegen tegen het raam. Ze liggen dan even te spartelen op hun rug en vliegen dan weer weg. Je hebt zo echter ruim de tijd om ze eens van dichtbij te bekijken. Neem ze gerust vast, ze doen niets.
© foto: Pieter Schuttelaar
|