NL | FR
foto

Taxus

Taxus baccata

Beschrijving

De taxus of venijnboom is een naaldboom die tot 1000 jaar oud kan worden en waarvan de afgeplatte naalden spiraalsgewijs zijn ingeplant. Zowat alle delen ervan zijn giftig voor mens en dier. De boom bevat een stof, baccatine, die inzetbaar is bij de behandeling van onder andere borst- en eierstokkanker bij de vrouw en prostaatkanker bij de man.

Biodiversiteit

De taxus komt nog weinig in het wild voor maar wordt als boom of haag vaak aangeplant in tuinen en parken. In de middeleeuwen werd het zeer buigzame hout van de boom veel gebruikt voor het maken van handbogen en pijlen. Men denkt zelfs dat dit bijna heeft geleid tot de uitroeiing van de soort. De taxus doet het vooral goed op kalkrijke grond. Hij is bestand tegen vervuilde lucht en groeit ook in de schaduw van hogere bomen.

Bedreiging

Ontdekkingen dat een bestanddeel van een plant of dier werkzaam is tegen een bepaalde ziekte worden meestal gepatenteerd. Dat betekent eenvoudig gesteld dat alleen de firma met het patent het geneesmiddel in de handel mag brengen en er dus geld aan verdient. Probleem is dat vele geneeskrachtige planten te vinden zijn in de ontwikkelingslanden, maar dat 97% van de patenten in handen zijn van de rijke landen.

In het kader van het Biodiversiteitsverdrag wordt onderhandeld over internationale afspraken om de voordelen van genetische rijkdommen zoals geneeskrachtige planten terug te laten vloeien naar de ontwikkelingslanden en naar de lokale gemeenschappen die de biodiversiteit in stand houden.
 

Wist je dat?

Gespecialiseerde firma’s snoeien jaarlijks de taxushaag van talloze gezinnen, bedrijven, enz. Het verzamelde éénjarige snoeisel, met daarin het bestanddeel baccatine, wordt gedroogd en verwerkt tot geneesmiddel.

Meer weten?

Voor meer info over de taxus, klik hier.

Wat is het gevaar van taxus voor mens en dier? Kijk op de website van het Antigifcentrum voor meer informatie.

© foto: KULAK

Deel