< Terug naar 'Biodiversiteit geeft je (een) leven'
Ecosysteemdiensten: Gezondheid
De gezondheid van de mens is in veel aspecten afhankelijk van biodiversiteit: goed functionerende ecosystemen zorgen voor een gevarieerde voeding, proper water, de afbraak en recyclage van dood materiaal… Ook onze darmflora is een onmisbaar stukje biodiversiteit! Maar ook een heel aantal medicijnen uit de geneeskunde zijn te danken aan planten, dieren, paddenstoelen of micro-organismen.
Vooral planten staan bekend om hun geneeskrachtige werking: 25% van de actieve bestanddelen van alle geneesmiddelen zijn afkomstig van planten. Enkele van de vele voorbeelden zijn aspirine (wilgenbast; pijnstillend, koortswerend en ontstekingsremmend), kinine (bast van de Zuid-Amerikaanse kinaboom; koortswerend en tegen malaria) en digitalis (vingerhoedskruid; tegen hartritmestoornissen).
De dieren blijven niet achter. In het gif van kegelslakken vond men al een pijnstiller die duizend maal krachtiger is dan morfine, een middel tegen epileptische aanvallen en een actief bestanddeel tegen longkanker. IJsberen kunnen maanden overwinteren zonder botverlies en zonder te urineren, en vormen daarom een interessante basis voor studies rond osteoporose en nierfalen. Haaien ontwikkelen zelden kanker: mogelijk produceren ze stoffen die tumorgroei tegenhouden. De laatste jaren worden sponzen intensief bestudeerd omwille van hun medicinale eigenschappen.
De paddenstoelen van hun kant zijn goed gekend voor hun antibacteriële eigenschappen. Dat is onder andere het geval bij een schimmel van het genus Penicillium, die leidde tot de ontwikkeling van penicilline, het allereerste antibioticum. Paddenstoelen worden ook steeds vaker onderzocht in de zoektocht naar een behandeling tegen kanker, HIV, hepatitis C, Chronisch VermoeidheidsSyndroom…
Al deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk de biodiversiteit nu al is in de geneeskunde. Toch is er nog maar een fractie van de variëteit aan levensvormen onderzocht op geneeskrachtige werking. Gebieden die rijk zijn aan biodiversiteit, zoals de tropische wouden en de tropische zeeën, bevatten enorm veel stoffen die interessant zijn voor de geneeskunde. Het zijn echter net deze gebieden die nog grotendeels onbekend zijn en bovendien het meest onder druk staan door menselijke activiteiten.
De huidige biodiversiteitscrisis vormt dus een reëel gevaar voor de gezondheid van de mens: telkens een soort verdwijnt, neemt ze haar geheimen met zich mee…