NL | FR

Compost

Heb je er al eens bij stilgestaan dat strak aangelegde en onderhouden tuinen het milieu- en afvalprobleem een flink stuk groter maken? Zo zijn de chemische meststoffen die in grote hoeveelheden over de grasperken worden uitgestrooid mee verantwoordelijk voor overbemesting. De sproeistoffen die gebruikt worden in privé-tuinen vervuilen het grondwater.

ontdek

Composteren is een uiterst milieuvriendelijke vorm van hergebruik voor je groente-, fruit- en tuinafval. Dankzij de composthoop behoren de tonnen groenafval die jaarlijks afgevoerd worden naar het containerpark of meegegeven worden via de huis-aan-huis-ophaling tot het verleden.

Composteren is een natuurlijk proces waarbij GFT-afval door bacteriën, schimmels en bodemdieren wordt omgezet in een aardachtige massa, de compost. Door één keer per jaar de voedselrijke plekken in de tuin met een dun laagje compost te bedekken, maak je de bodem losser en vochtiger. Zo kunnen water, lucht en voedingsstoffen de plantenwortels beter bereiken.

Je composthoop zal ongetwijfeld een hele reeks bezoekers aantrekken. Eén van de verrassendste soorten is ongetwijfeld de hazelworm, een pootloze hagedis. De hazelworm heeft wel het uitzicht van een slang maar is compleet ongevaarlijk en niet giftig! In oktober of november trekken de dieren zich terug voor hun winterrust, meestal in een hooi- of composthoop.
Op het menu van de hazelworm staan vooral naaktslakken en regenwormen, maar een hazelworm is blijkbaar niet echt kieskeurig want ook spinnen en insecten worden opgegeten.

doe tip

 Maak een composthoop om je tuin- en keukenafval te verwerken. De rottende vegetatie is rijk aan wormen, insecten en zwammen. Een rijk gedekte tafel voor de egel en de merel.

Zoek een plaatsje in de schaduw om je compost op te stapelen. Een composthoop moet je laagsgewijs opbouwen met keuken- en tuinafval tot een hoogte van meer dan 1,5 meter. Je moet er ook voor zorgen dat er lucht aan het strooisel kan en dat de hoop voldoende vochtig is.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel